Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jou. Gebruik onze aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijker.

Met de aansprakelijkheidsverzekering bescherm je naast je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je onverhoopt schade berokkent. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de AVP voor jouw gezin.

Waarom een WA verzekering?

Een WA verzekering ga je aan om je te beschermen tegen schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan personen of de goederen van andere mensen. Denk aan de laptop van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een losliggend touw in jouw woning en zijn been breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met een aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schadebedrag van ruim een miljoen euro. Wat Is Een Aansprakelijkheidsverzekering

Waarom een AVP?

Uw aansprakelijkheidsverzekering particulieren verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • Een WA verzekering wordt ook wel WA verzekering genoemd
 • Een AVP vergoed letsel schade en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet vergoed
 • Financiële schade die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselschade wordt niet vergoed
Een AVP is een verzekering die schade die jij aan iemand anders of zijn goederen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekerde schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Wat is een WA verzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kind kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een oom voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor dit type schade. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt de kosten als jij of je zoon per ongeluk de aanstichter is van schade aan anderen. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familielid als privé-persoon maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met enthousiaste huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het betalen van de veroorzaakte schade kan dan enorm hoog uitvallen. AVP: niet verplicht, wel doen! In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten. De kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met gezinsdekking (bij benadering €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en absoluut geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. Ook ben je als je géén AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.  

WA verzekering Vergelijken

Een WA verzekering vergelijken biedt dekking voor schade waar jij of jouw kind aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Daarnaast ben je verzekerd voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook verantwoordelijk voor schade aangericht door je hond. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die is voorzaakt door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat dekt je WA verzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het instap pakketten heeft een ruime dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je AVP. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt niet:

 • Met opzet veroorzaakte schade
 • Schade veroorzaakt door motorrijtuigen, luchtvaartuigen of vaartuigen
 • Schade aan geleasede goederen of gehuurde goederen
 • Schade veroorzaakt door seksueel gedrag
 • Enkel financiële schade

Gemakkelijk overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappijverzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool afsluiten.

Meer over de aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Filter op de volgende punten:
 • Gezinssamenstelling
 • Geboorte datum
 • Verzekerd bedrag
 • Aanvullend: Eigen risico

  Waarom een AVP?

  De AVP sluit je af om je te beschermen tegen schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Dit zijn schades die je toebrengt aan anderen of de spullen van andere mensen. Denk aan de computer van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een laaghangend touw in jouw kamer en zijn schouder breekt. Een AVP dekt bijna alle schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met een aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van ruim een miljoen euro. Heb je interesse in een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun het beste eerst een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen en diensten. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering kun je al snel geld overhouden omdat de premies gewoon ontzetten verschillen. Heb je eenmaal jouw aansprakelijkheidsverzekering gevonden en de keus gemaakt met onze vergelijkingstool, dan kun je ongestoord verder.
Scroll to top