Aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jou. Gebruik onze aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijker.

Met de aansprakelijkheidsverzekering bescherm je niet alleen je eigen portemonnee, maar ook die van de persoon die je per ongeluk schade toebrengt. Wij helpen bij het kiezen van de beste WA verzekering voor jouw gezin.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

De aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om je te beschermen voor schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan anderen of de goederen van personen. Denk aan de computer van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je broer die struikelt over een laaghangend touw in jouw kamer en zijn arm breekt. De aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt niet alleen de schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je huisdieren. Met de aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schadebedrag van ruim een miljoen euro. Aansprakelijkheidsverzekering

Waarom een aansprakelijkheids verzekering?

Uw AVP verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

  • Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • De AVP vergoed letsel schade en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet vergoed
  • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten
Een WA verzekering is een verzekering die schade die jij aan iemand anders of zijn goederen aanbrengt. De polis is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als verzekerde schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je partner kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het volleyballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet voldoende verzekerd bent voor deze schade. Een AVP dekt de schade als jij of je vrouw per abuis de aanstichter is van schade aan anderen. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je vriendin als privé-persoon maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Is een AVP verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Vooral met enthousiaste huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het terug betalen van de veroorzaakte schade kan dan enorm hoog uitvallen. WA verzekering: niet verplicht, wel doen! In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten. De maandpremie die je afdraagt voor een WA verzekering met dekking voor het gehele gezin (ongeveer €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en zeker geen reden om zo’n polis niet af te sluiten. Ook ben je als je géén WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.  

WA verzekering Vergelijken

Een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken biedt dekking voor schade waar jij of jouw partner aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Daarnaast ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook aansprakelijk voor schade aangericht door je papegaai. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die ontstaat door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat dekt je WA verzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering binnen het instap pakketten heeft een uitgebreide dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je AVP. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Een WA verzekering dekt niet:

  • Met opzet veroorzaakte schade
  • Schade aan lucht-, vaar- en motorrijtuigen
  • Schade aan geleasede goederen of gehuurde goederen
  • Schade veroorzaakt door seksueel gedrag
  • Enkel financiële schade

Gemakkelijk overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappijverzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een AVP via onze vergelijkingstool afsluiten.

Voor wie en waarom?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is er grofweg in 2 typen: een alleenstaanden- of een gezinsdekking. De benamingen zeggen het al: als je alleenstaand bent, kun je volstaan met een (goedkopere) dekking. Als je een gezinsdekking hebt afgesloten, dan zijn je echtgenoot/echtegenote of geregistreerd partner en je minderjarige zoon(s) en dochter(s) ook verzekerd. Dat is ook zo als je kroost niet (meer) thuis wonen. Zelfs inwonende schoon- en (groot)ouders worden onder de WA verzekering gezien als onderdeel van het gezin. En zowel bij de alleenstaanden- als bij de gezinspolis zijn personeel meeverzekerd.

Waarom een WA verzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te beschermen voor schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de spullen van personen. Denk aan de computer van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je oom die valt over een losliggend snoer in jouw schuur en zijn been breekt. Een WA verzekering dekt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een bedrag van ruim een miljoen euro. Heb je interesse in een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun het beste eerst een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen en diensten. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering kun je al snel geld overhouden omdat de premies gewoon ontzetten verschillen. Heb je eenmaal jouw aansprakelijkheidsverzekering gevonden en de keus gemaakt met onze vergelijkingstool, dan kun je ongestoord verder.
Scroll to top